iklaneka

Segala karya dalam BLOG ini adalah milik penuh Nuril Bahanudin dan penulis langsung TIDAK pernah memberi kebenaran kepada mana-mana penulis di blog lain untuk mengulang cetak karya di dalam blog ini untuk disiarkan di blog MEREKA, Jadi kepada penulis2 blog yang telah mengambil, menyalin, atau mencetaknya semula, diharaplah dapat MEMADAMKANnya daripada blog anda, sebelum sebarang tindakan undang-undang diambil kepada anda. Terima Kasih atas segala kerjasama yang telah diberikan.

Pageviews

Tuesday, November 3, 2009

Novel : Ku Relakan Cinta Ini Bertamu [ 3 ]



Hampes punya orang, suka-suka suami tiri mak dia je panggil kereta aku tukun, muka je ada nampak sedikit handsome tapi mereng rupanya kereta dengan tukun pun tak tahu nak beza, hai anak siapalah tu, belajar kat mana entah, kesian mak bapak dia.. isk.. isk.. dalam pada dia mengutuk lelaki itu sempat lagi dia bersimpati pada keluarga lelaki yang tak di kenalinya itu...alahai macam-macmlah kau ni Qish..

Masih tengiang-ngiang herdikan lelaki tadi, huh bila difikirkan memang rasa marah akan membara tiba-tiba, isk istighfar Qish, jangan biarkan marah menguasi diri, nanti syaitan suka.. cepat-cepat diingatkan dirinya.

Huh, baik aku pergi mandilah daripada aku ingatkan benda-benda yang tak berfaedah dan menyakitkan hati tadi.. tukasnya, dia bingkas bangun mencapai tuala yang tergantung di dinding biliknya... la la la.. sabun di bilik mandi... dia menyanyi kecil.

**********

Bengong punya orang, tak pasal-pasal hari ni aku rabak dekat beribu, ni semua sebab nak memujuk si Nita punya pasallah tadi. Kunci kereta dicampak kasar pada meja solek yang terdapat dalam biliknya, dan tanpa menukar pakaian dia terus merebahkan tubuhnya pada katil di kamarnya itu.

Hatinya masih panas, geram juga masih membara dengan peristiwa yang melambatkan masanya tadi. Kalau tak kerana kereta buruk tu rosak kat tengah-tengah jalan tadi, dan kalau jalan tak sesak dan bertambah di sesakkan oleh kereta buruk tahap tukun tu tak adalah aku lambat tadi, tak perlulah susah-susah aku nak keluarkan duit beli kan jam tangan untuk si Nita tu.. hampeh.. kalau aku jumpa kereta buruk tu aku langgar sampai kemek, biar tak boleh bergerak langsung, kalau bergerak menyusahkan orang jea, rosak tengah-tengah jalan.. Huh bebelnya geram. Si Nita apa lagi senyum usah cakaplah, macam nak sampai ke telinga dah aku tengok senyumannya tadi dapat hadiah seutas jam tangan bertatahkan belian.. dasar perempuan materialistik, nasib baik kau lawa, kalau tak memang aku say good bye je..

Ni sekarang aku kena fikir hal si Syeryle pulak.. tak tau macam mana aku nak bagi tau kat dia yang plan nak pergi bercuti tu kena cancel, mahu muncung sedepa minah tu nanti.. hisy semua silap daddy suka bagi tau last minute.. buat aku pening kepala jelah.. dia mengeluh.

Alah Niel susah-susah kalau dia tak faham jugak situasi kau, kau tinggalkan je si Syeryle tu, kau kan kacak bergaya, sekali petik 10 yang datang, apa ke hal mengharap pada si Syeryle tu, dia bukan ikhlas pun dengan kau, dia cuma sayangkan duit kau je tu.. hati kecilnya berbisik jahat.

Ye tak ye jugak.. tapi.. ah aku tak boleh tinggalkan dia, dia kan model popular, semua orang nak berdamping dengan dia, lelaki yang berada di sisi dia mesti orang pandang tinggi, tak ada siapa yang layak di sisinya kecuali aku yang kacak bergaya ni.. ceh start perasanlah kau ni Niel.

Nak bagi alasan apa ek pada dia..Daniel meletakkan kedua-dua tangannya di belakang kepalanya, berfikir dan terus berfikir sehingga membawa ke alam lena.

*************

"Malas betullah nak pergi seminar tu.." Balqish mengeluh, membaca notice di board notice yang terdapat di situ. Ada namanya tertera di situ.

Hari minggu baru nak manja-manja kan diri, nak bermalas-malasan, ni dah kena pergi seminarlah pulak, Seminar meningkatkan kualiti kerjalah, apalah.. macam-macamlah hallah, apa selama ni kerja-kerja aku aci tangkap siap je ke? tak berkualiti.. dia membebel geram..

"Alah sabarlah Qish, may be boss hantar kau sebab kau ada potensi, mana tau lepas ni kau dapat naik pangkat ke, kan best begitu." Suraya memujuk menyedapkan hatinya yang dilanda kegeraman.

"Yelah tu.. alah boss tu jelous dengan aku, tak boleh tengok orang senang sikit, ada je kerja yang dia nak bagi, benci.." dia menarik muncung.

"Eleh benci-benci pun kau suka gak kat boss kau tu, mulut je kata benci tapi hati banyak sayang kan? Dah-dah pagi-pagi tak elok muncung-muncung nanti lama-lama jadi macam tikus mondok"

"Diamlah ada-ada jelah kau ni.. Eh kau pernah tengok ke tikus mondok tu macam mana?" dia menyoal.

Belum sempat Suraya menjawab perntanyaannya, dia menyambung lagi bebelannya kembali..

"Hisy dah lah jauh nak pergi, lepas tu transport sendiri, hai alamatnya aku naik bas jelah, malas nak drive.." getusnya..

"Alah kau naik bas lepas tu claimlah tambangnya dengan company.. apa susah "

"Dahlah malas nak fikir pasal ni, bengang semalam tak habis lagi tambah pulak yang ni, huh buat muka aku tambah cepat berkedut jea.. Huh"

Suraya hanya diam mendengarnya, malas nak komen apa-apa, dia tahu apa yang telah berlaku semalam, awal-awal pagi lagi si Balqish dah menceritakan kepadanya.. sebelum minah ni bertambah panjang membebel, baik aku diam jea... tak nak kata apa-apa..

Qish... Qish.. kau tak ada aku sunyi, kalau ada aku pulak pening nak melayan kerenah kau yang macam-macam ni.. hai apa nak buat, dah kawan kenalah terima seadanya..


*************

Dia bersiul-siul riang, gembira.. sedikit bebannya terasa sudah berkurang.. sebentar tadi dia telah menelefon Syeryle, memberitahu yang plan mereka terpaksa di cancelkan.. Mulanya memang gadis itu seolah mahu melenting je nadanya, tapi selepas dia menerangkan sebabnya bahkan memujuk gadis itu dengan mengajaknya pergi lunch dan shopping sekejap lagi, terus nada melenting itu bertukar rentak menjadi riang.. Ah perempuan semuanya murah, segalanya mudah kalau ada duit, sogok je dengan belanja shopping dan barang kemas ke apa ke, terus marah menjadi manja, macam kucing.. ceh..!

Seperti kebiasaannya selalu dia meletakkan kakinya diatas meja mengelamun, melayan perasaan sambil menanti waktu lunch..

Tiba-tiba pintu biliknya dibuka dari luar, tanpa ketukan, tanpa diberi salam pula tu.. dia tersentak terkejut, hampir terjatuh dari kerusinya.

"Daddy ni kot iya pun ketuklah dulu, buat Niel terkejut jelah.." Sungutnya bila melihat siapa gerangan yang bertandang ke biliknya.

"Huh, cantik gaya kamu duduk?? daddy bagi meja tu bukan untuk letak kaki..hisy dah besar-besar pun tak reti-reti nak senonoh sikit.." Bebel lelaki itu.

Zairyn yang berada di sisi mengulum senyum menahan tawa melihat Tan Sri Darwish meleteri anak bujangnya.. ekekeke buat malu je dah besar-besar pun kena bebel, getus hati kecilnya.

"Daddy ni kalau tak bebelkan Niel sehari tak boleh ke?" dia menarik wajah, huh jatuh imej aku kena bebel depan si Zairyn pulak tu, mesti seronok dia mengata aku nanti.

"Dah perangai kamu tak senonoh, daddy tegurlah, kamu tu yang suka buat daddy berleter.. hah kita ada meeting kejap lagi dengan Mulia Bhd.." beritahu lelaki itu.

"Hah?? bukan esok ke meeting kita dengan syarikat tu?" dia terkejut, macam mana ni.. isk

"Yelah sepatutnya esok, tapi client kita nak cepatkan hari ni.. kamu jangan nak bagi apa-apa alasan.."

"Tapi daddy...saya.."

Tak sempat habis cakap, bicaranya di potong..

"Tak ada tapi-tapi, kamu dah lupa apa yang daddy cakap? client tu duit faham??" tegas lelaki itu mengingatkan.

"Yelah daddy... Niel faham.." lemah sekali nadanya.

Alahai kena cancel lagi dengan si Syeryle ni, ingat tadi dah settle dah dengan dia... memang mengamuk sakanlah nampaknya minah tu.. huhu masalah.. masalah.. Mulia Bhd pun satu, dah elok-elok esok, nak cepatkan hari ni pulak..nyusahkan betul.. sungutnya geram.


**************

"You ni kan.....argghh kalau you ada depan mata I, memang I dah cekik-cekik you tau, berjanji tak pernah nak tepat, ada jelah alasannya" Bentak Syeryle kasar di talian.

Daniel menelan air liur, huh kau ingat aku ni suka ke mungkir-mungkir janji ni.. sempat dia mengomel mendengar leteran Syeryle itu.

"Darling, I'm sorry tapi you tolonglah faham, Daddy tiba-tiba bagi tau yang ada meeting with client, tak kan I nak lari, tak join meeting tu kot, nanti rosaklah imej daddy nanti.." dia memohon pengertian gadis itu.

"Ah... macam-macamlah alasan you.. dasar lelaki lidah bercabang.." marah Syeryle lagi.

"Eh you tengok ke lidah I sampai kata I lidah bercabang? I ni manusia bukan ular ada lidah bercabang.." Daniel berjenaka.

"Arghh... you ni tak faham atau buat-buat tak faham? itu perumpamaan tau tak, hisy belajar jea sampai US.."

"I fahamlah sayang, tapi saja jea buat-buat tak faham.."

"Huh menyampah dengan you.."

"Alah menyampah tapi sayangkan? beginilah sayang, I janji after meeting kita keluar ek? lepastu kita pergi shopping you cakap apa jea you nak nanti I belikan.." Dia memujuk tak putus asa. Fuh..mintak-mintak si Syeryle ni cairlah dengan tawaran aku ni..

"Ok kali ni jea, next time buat lagi I tak akan layan you lagi"

"Ok i promise..." janjinya, next time kalau aku buat lagi, kau tak layan aku cari perempuan lain, bukan susah.. bisik hatinya nakal.

Dia menarik nafas lega.. lepas satu beban, walaupun bakal dikopakkan oleh si Syeryle nanti, bukan dia tak tahu selera gadis itu, hanya memakai yang berjenama je, even selipar masuk toilet pun mesti yang berjenama juga.. perempuan memang leceh, cerewet tak bertempat .. ah tak kisahlah.

*********

"Heh I dah cakap dah Betty, Si Daniel tu kalau I protes sikit je dia dah gelabah"

"You tu senanglah nak kawal Daniel tu, muka cantik segala lengkap, model pulak tu, mana tak lelaki tunduk dengat you.."

Sheryle ketawa, bangga mendengar pujian temannya itu.

"Heh nasib baik dia handsome dan yang utama poket dia pun handsome sekali, kalau dia pokai, dah lama I bohlayan dia tu, sudahlah berjanji jarang nak tepat" dia merengus kecil, geram juga kadang-kadang dengan sikap Daniel yang itu.

"Hehehe.. you tu memang selalu pandang itu, tapi yang hairan, tahan pula dia dengan perangai pisau cukur you tu.."

"oi cakap elok-elok sikit, I ni pisau cukur tahap professional.. dia nakkan I so dia kenalah berkorban dengan I"

"Kalau dia dah tak nak kat I pun I tak kisah, ramai lagi lelaki-lelaki yang kaya dan kacak kat luar tu sudi nak terima I dan tunaikan kehendak I" sambungnya sedikit angkuh.

Mencebik Betty mendengarnya, alah selagi kulit muka kau masih tegang memanglah ramai terkejar-kejar tergila-gilakan kau, nanti dah berkedut sana-sini, barulah kau sedar, dan kau pula yang akan terkejar-kejar nanti.. bisik hatinya jengkel juga kadang-kadang dengan sikap Syeryle tu.. tapi apa nak buat, dengan berkawan dengan Syeryle saja yang mampu membuatkan dia dapat mengenali ramai lelaki-lelaki kaya dan berharta. Terpaksa terima..

4 comments:

Hana_aniz said...

da nama nye lelaki! pantang tgk perempuan cantik!!
sambung cepat2 ye writer?

Aku Sendiri said...

best3..cpt sambong..hehe

sya[E] said...

ish trok gk niel nih..
playboy thp xigt..
nti smbg lgi cpt2 eyh..

NuRiL said...

Yup..
Thanks 2 u'll yg bce..
Nntikan smbgnnya 2,3 hri lg..
InsyaALLAH...