iklaneka

Segala karya dalam BLOG ini adalah milik penuh Nuril Bahanudin dan penulis langsung TIDAK pernah memberi kebenaran kepada mana-mana penulis di blog lain untuk mengulang cetak karya di dalam blog ini untuk disiarkan di blog MEREKA, Jadi kepada penulis2 blog yang telah mengambil, menyalin, atau mencetaknya semula, diharaplah dapat MEMADAMKANnya daripada blog anda, sebelum sebarang tindakan undang-undang diambil kepada anda. Terima Kasih atas segala kerjasama yang telah diberikan.

Pageviews

Tuesday, February 23, 2010

Novel : Ku Relakan Cinta Ini Bertamu[28]


"Alamak.. mummy dengan daddy awak tu.. errr apa kita nak jawab nih?? eh yang awak tu terlopong mulut tu kenapa? karang masuk lalat nanti kan payah..." tegur Balqish perlahan.. hisy boleh pula dia tercengang.. entah apa-apalah dia ni.

"Qish.. kenapa tiba-tiba aku rasa macam nak jadi halimunan ni Qish? alahai macamana mereka boleh ada di sini pulak ni?"

"Err.. mummy... daddy buat apa dekat sini?" akhirnya itu yang terkeluar dari mulutnya.. apa aku nak kata ni.. rahsia dah terselak habis ni, penutupnya dah melayang jauh dah tak boleh nak tutupkannya lagi.

"Ewah-ewah, boleh tanya lagi apa kita buat dekat sini kan daddy.." sengaja dengan nada sinis Puan Sri Nuha menjawab..

"A'ah kan yang, daddy dengan mummy datang sini nak datang makan-makan.. heii kamu ni dah tahu tempat ni hospital dah tentulah daddy dan mummy datang nak tengok kamu dan isteri dan cucu kami ni..."

Gulppp.... cucu mummy dan daddy??? eh siapa? eh anak akulah dengan si Qish terlupa pulak..

"Oh patutlah mummy suruh kamu kahwin kamu tak nak.. ya? itulah inilah macam-macam alasan kamu beri.. rupanya kamu dah kahwin senyap-senyap siap dah ada anak dah lagi ni, bertuah punya budak.." bebel Puan Sri Nuha geram.. heyyy kita barulah tengah merancang nak buat majlis besar-besaran rupannya dia dah pun lama selesai, bertuah punya budak.. pot pet bla bla..."

Daniel dan Balqish berpandangangan.. hanya mampu tersengih mendengar leteran Puan Sri Nuha itu, ya memang ada benarnya juga kata mummynya itu.

"Aaa... mana mummy dengan daddy tau tentang kami ni?? siapa yang bagitahu ?peliknya.."

"Hoh lagi nak tanya, dah muka kamu terpampang dekat dalam tv tadi takkan kamu tak perasan? macamana boleh sampai terberanak dekat tepi jalan ni? hisy nasib baik tak apa-apa cucu mummy tu.."

Puan Sri Nuha mula membebel perlahan, tabiat yang tak dapat dielakkan.. alahai mummy ni tolonglah tolong jangan membebel dekat sini, mesti si Qish tu seronok tengok aku kena leter ni..

"Patutlah dari awal lagi bila daddy nampak kamu berdua ni, hati daddy berat menyatakan ada sesuatu antara kamu berdua ni, puas jugalah daddy menidakkannya... tapi betul rupa-rupanya ... hai cuba cerita dengan kami ni Niel, apa sebenarnya yang berlaku dan kenapa kamu sanggup nikah dengan Balqish ni..."

"Niel bukan sengaja nak sembunyikan pada mummy dan daddy.. cuma..."

"Cuma apa Niel?" soal Tan Sri Darwish kurang sabar..

"Niel cuma takut daddy dan mummy tak boleh terima pilihan Niel ni, yalah Qish ni bukannya sama dengan semua perempuan yang mummy carikan, lagi pun Niel tak boleh hidup tanpa Qish ni.. " wah.. pandainya aku mencipta drama.. ah lantaklah asalkan mereka tak marahkan aku sudahlah..

Amboi tak boleh hidup tanpa aku konon.. cettt porrah.. mulut manis ya.. Balqish mencebik.. rasa urat perut seperti digeletek.. nak tergelak pun ada juga.. tapi tahan sajalah kan..

"Kalau kamu cakap terus terang yang kamu dah ada pilihan sendiri, tak adalah mummy nak paksa-paksa kamu lagi Niel.."

"Ni kamu Balqish nak berpantang di mana lepas ni?" soal Puan Sri Nuha memandang terus kewajahnya hingga membuatkan dirinya terkelu... errr nak jawab apa ya?

"Saya cadang dekat rumah kami saja err... auntie.."

"Apa yang auntie-auntie ni? mummy ok.. kamu tu kan dah jadi isteri si Daniel ni.."

"Ya aun... err mummy.. " masih mahu tersasul juga lidahnya.. tak biasa lagilah katan.

"Haa macam nilah.. kamu duduk dengan mummy sajalah sepanjang tempoh berpantang ni, yalah kalau jadi apa-apa senanglah mummy nak tengokkan kamu tu, nak harapkan si Niel ni, entahlah.. hisyy isteri dah nak bersalin pun tak sedar, kan dah terbesalin dekat tepi jalan.. hisy bikin ribut sajalahkan... kan dah masuk berita, tak pasal-pasal satu Malaysia tahu tau.."

"Alah mummy bukan salah Niel pun, dia yang banyak sangat makan buah pelam muda,"

"Makan buah pelam muda???" terjenggil mata Puan Sri Nuha mendengarnya.. hesy bertuah punya budak...

Balqish menelan air liur... gerun melihat wajah Puan Sri Nuha yang berkerut-kerut itu..

"Awak macamana ni? mummy awak macam marah saja tu.." dia berbisik perlahan.

"Macamana apa lagi? macam tulah.. itulah aku dah larang dah, jangan curi-curi makan kan dah terbersalin... haa.. eh tau pula kau takut dengan mummy, dengan aku kau tak tahu pula nak takut..." Daniel membalas juga dalam nada yang berbisik, siap selitkan dengan bebelan sekali tu.

Eh.. eh kita minta pendapat dia, dia siap membebel sekali pula, memang pantang ada peluang dia ni, tak nak lepaskan langsung.

"Hah apa yang kamu berdua bisikkan dari tadi tu?" tegur Tan Sri Darwish hairan melihat anak dan menantunya asyik berbisik.. entah apalah yang di bincangkan dia sendiri tak pasti.

"Eh kamu dah buat keputusan ke nak namakan apa untuk anak kamu tu?"

"Er dah mummy..." jawab mereka serentak.

"Hah nak namakan apa?"

"Daniela..."

"Batrisyia mummy.."

"Eh yang mana satu ni?" soal Tan Sri Darwish..

"Kamu berdua ni memang selalunya macam ni ke? tak sependapat.. tapi yang peliknya boleh pula kamu bersama ya? musykil mummy dibuatnya.."

"Er tak adalah mummy, kadang-kadang aja macam ni.. kan sayang kan?" jawab Daniel pantas siap merangkul bahu Balqish lagi..

"Ok mummy dah buat keputusan, di sebabkan kamu berdua masing-masing tak tahu nak beralah, jadi mummy rasa nak namakan anak kamu tu Daniela Batrisyia ok.. dah lepas ni jangan nak gaduh-gaduh lagi.. macam budak-budak.. sedarlah diri tu sikit dah jadi mak dan ayah budak.. isk.."

Mereka berdua hanya mampu tersengih mendengar kata Puan Sri Nuha itu... diam.. dan akhirnya bersetuju dengan nama yang di cadangkan.

******

"Qish.."

"Hurm..."

"Macamana dengan baby kau?"

"Sihat alhamdulillah.. comel macam aku juga.."

"Eh perasannya.. aku tak tanya pun budak tu comel ke idak.." balas Suraya selamba.. dengan Balqish dia tak perlu nak menapis bicaranya, masing-masing dah masak dengan perangai sesama sendiri.

"Hahaha.. aku tahu kau jelous tu Su,"

"Eh tak ada kerjalah nak jelous-jelous ni.."

"So family dia boleh terima kau?" sambung Suraya lagi..

"Alhamdulillah.. setakat ni nampaknya bolehlah.. tapi kadang-kadang rimas jugak aku dengan mummy mertua aku tu, semua yang aku buat mesti nak dilarangnya.. "

"Wahh... bagus-bagus.. nasib baik dia dapat terima kau.. untung kau Qish.. nampak sangat mummy mertua kau tu care dengan kau.."

"Yalah betul jugak tu kan Su.. tapikan yang paling best si Daniel tulah... hehehe tak dapat dia nak buli aku lagi sepanjang aku di sini.. yalah depan family dia, dia kena layan aku elok-elok.."

"Hehehe padan dengan muka dia, kalau tak mesti seronok dia nak membuli kau.. eh Qish lupa pulak.. boss kirim salam dekat kau, dia kata tahniah dapat baby baru.. nanti ada masa dia nak jenguk kau.. ha aku pun nak jenguk kau jugak, tapi tak tahu bila.. teringin juga nak tengok rupa anak kau tu.. mesti cun macam auntie Su dia.. haha"

"Wehh perasannya kau.. dahlah Su.. mummy mertua aku dah jeling-jeling manja tu, aku rasa karang sat lagi juling pula mata dia tu, mesti dia naik hairan dengan siapa aku bergayut sedangkan si Daniel tu ada dok terlena dekat sofa tu.. hisy tengok tv, tv yang tengok dia, selalu begitu tau dia tu.."

Terkekeh Suraya mendengarnya.. Qish... Qish dari dulu sampai sekarang, bicaranya mesti mencuit hati.. aku harap kau takkan pernah berubah, walaupun masa sentiasa berlalu bertukar waktu.

"Ok Qish.. cakap sajalah kau dah ngantuk dan nak join hubby kau tidur.. alah malu-malu pulak dengan aku ni.."

"Oi.. amboi-amboi kau.. tak sayang mulut sungguh.. "

"Ok good night mama..."

Hampeh punya Suraya..tak sempat nak kata apa dia dah letak fon.. bertuah sungguh kawan aku nan seorang ni..

"Qish dah habis cakap dengan telefon dah? mummy dah tidurkan Batrisyia tu, kamu pergilah gerakkan Daniel tu, suruh dia tidur dalam bilik.. dari kecik sampai besar tak pernah nak berubah kalau tengok tv mesti tertidur.."

Owh tabiat dari kecil rupanya.. memang entah apa-apa dia ni.. isk malas betul nak mengejutkan dia ni, dah spesis yang liat nak bangun.. alahai.

12 comments:

akak said...

sib baik mentua Qish boleh terima dia.. bilalah dia nak berbaik ngn si daniel plak??

iffahnazifa said...

wah, baiknya family daniel
suka 3x
hrp2 dorg sekeluarga bhgia:-)

Anonymous said...

bgs la family daniel dpt trima balqish...
best2...
tq 4 da new n3 nuril...

epy elina said...

hohohoho...
best la part ni...
sy bca smbil trsenyum2 lak....
hrp2 mrk bhgia...
cuma daniel je x mgaku syg kat qis...

LadYBird cOnfeSSiOn said...

bila nak kuar scene romantik daniel n Qish ni???
scene romantik yg ada gaduh2 skit pun best gak. xsabar nak diorg berbaik. hehehe

Hana_aniz said...

bahagia!! hahaha..

linda leo said...

BEST LA CETIR NI,OK LA KULGA NEIL DPT TERIMA...... BGMANA PULA HBNGN QISH DENGAN DIEL...

Nurul Nuha said...

best sangat...ske giler ble tengok ade n3 yg terbaru tapikan pendek sgt laaaa.......waaa cepat sambung ekkk

Anonymous said...

suka suka suka .. hahaha.. lawak la... cepat conti yer.. hehehe.. =p
-fara-

::cHeeSeCaKe:: said...

comel gile si danial & qish ni..
mama & papa yg cute n sempoi..
ehehe..
nsib baik famili danial leh trime die ngn baik..

Nuril Bahanudin said...

Salam semua..
;) sory agak pendek kali ni..
Thanks akak, iffanafiza,anon2, epy elina,ladybird confession, hana_aniz, linda leo , nurul_nuha, cheesecake dan semua..
Sudi bce dan komen karya tak seberapa saya ni..

Anonymous said...

aduh tlmbt plak..
best2..
cpt smbg k..
xsbr n bce n3 strusnye..
a,ah ar pendek but overoll
best..huhu..
-thiera-:p